Agenda voor de laatste weken van het jaar

woensdag 15 november 2017 Clubavond
woensdag 22 november 2017 Clubavond
vrijdag 24 november 2017 Kaart & Sjoelavond
zondag 26 november 2017 Laatste Zondag
woensdag 29 november 2017 Clubavond
woensdag 6 december 2017 Clubavond
zondag 10 december 2017 kerstboom opzetten
woensdag 13 december 2017 Clubavond
woensdag 20 december 2017 Clubavond
zondag 24 december 2017 Laatste Zondag
woensdag 27 december 2017 Clubavond
maandag 1 januari 2018 Nieuwjaarsreceptie

 

Nieuws

Kaart en sjoelavond

2017 KAARTAVOND 24-11

2017 KAARTAVOND 24-11

Nieuws

2017: 13 procent meer nieuwe motorrijders

In de eerste drie kwartalen van 2017 hebben bijna 20.000 Nederlanders succesvol het praktijkexamen voor het motorrijbewijs afgelegd. Dat is een stijging van 13 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt een analyse van CBR-cijfers door BOVAG en RAI Vereniging. Tot en met september dit jaar zijn tevens 2,5 procent meer nieuwe motorfietsen verkocht, vergeleken met een jaar eerder.

Vorig jaar tot en met september slaagden 17.549 mensen voor het afsluitende AVD-examen (verkeersdeelname) in een van de categorieën A1, A2 en A. Tot 1 oktober waren dat er in 2017 al 19.837. Sinds de splitsing in drie rijbewijscategorieën in 2013 -op basis van leeftijd van de examenkandidaat en vermogen van de motor- stijgt het aantal nieuwe motorrijders jaar op jaar met dubbele cijfers. Zowel onder mannen als vrouwen is de groei van dit jaar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar 13 procent qua aantal geslaagden. Tegelijkertijd is sinds jaar en dag slechts een op de vijf nieuwe motorrijders een vrouw; 79 procent van de geslaagden in 2017 is man.

Alternatief voor files
Ook de motorfietsverkoop zit sinds 2013 stevig in de lift met groeicijfers van 10 tot 12 procent per jaar: dit jaar wordt tot en met het derde kwartaal een bescheiden plus richting 11.489 stuks genoteerd, ten opzichte van 11.209 exemplaren een jaar geleden. Volgens RAI Vereniging en BOVAG is de aanhoudende populariteit van het motorrijden niet verwonderlijk. Het gunstige economische tij zorgt voor meer interesse en tegelijkertijd gaan meer en meer forenzen op zoek naar alternatieven voor de dagelijkse files en parkeerproblemen. In vergelijking met 1990, toen Nederland 160.177 motorfietsen telde, is het aantal op dit moment 4,5 keer zo hoog (720.163).

Motorrijbewijs A code 80

Nieuws, thema

Motorrijden in de winter

 

Motorrijden in de winter

Om de sores van de winter het hoofd te bieden is deze rubriek in het leven geroepen. Er is hier een scala aan informatie te vinden die jou en je motor de winter door helpen. Het maakt daarvoor niet uit of je een doorrijder bent die dagelijks op z’n motor de winter trotseert, of een winterstopper die z’n motor in de winterperiode onaangeroerd laat.

De winter tarten op de motor

De weerselementen belemmeren dikwijls het rijplezier op de motor. In de zomer sta je bij elk stoplicht weg te smelten in de brandende zon, en in de winter kost het de grootste moeite om de glimmende kant van je motor boven te houden. Nu weten we allemaal dat doorrijders echte ijzervreters zijn die er geen moeite mee hebben om de barre winter te weerstaan. Zelfs niet op een motor. Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je gaat motorrijden in de winter. Hoe bescherm je de motor tegen pekel? Is het verstandig om de motor te voorzien van winterbanden? Hoe ga je in de winter om met glad wegdek?

Zonder motor de winter in

Een groot aantal motorrijders is van mening dat de motor en de winter elkaar niet verdragen. Daarom kiezen deze motorrijders voor de winterstop. Hierbij wordt de motor tijdelijk verruild voor een ander vervoersmiddel om zo de winter te overbruggen. Dit klinkt als de makkelijkste optie, maar schijn bedriegt. Wanneer een motor de hele winter niet van z’n plek komt heeft dit invloed op de conditie van de motor. Als er tijdens de wintermaanden niet naar wordt omgekeken heeft dit bijvoorbeeld invloed op de staat van de accu. En zo zijn er nog meer aspecten waar op je op moet letten wanneer je je motor in een winterslaap brengt.

http://www.anwb.nl/motor/onderhoud/winter

Nieuws

Motorrijdersveiligheid

Zijn rammelstroken gevaarlijk voor motorrijders?


Telegraafnieuws over rammelstroken riep vragen op over motorrijdersveiligheid. De MAG ging op onderzoek uit.
In een recent artikel in de Telegraaf wordt de indruk gewekt dat er rammelstroken op provinciale wegen zullen worden aangebracht. De rammelstroken die in dit artikel worden genoemd, zijn op de middenstreep uitgefreesde kleine stukjes asfalt.

Voor automobilisten betekent dit een trilling in het stuur op het moment dat ze over de doorgetrokken streep rijden, waardoor ze gewaarschuwd worden. Voor motorrijders is het de vraag wat er met de motorfiets gebeurt als je er overheen rijdt. Dus ging de MAG op onderzoek uit.

MAG’s beleidsmedewerker verkeer Andra van Deelen (zie foto) nam contact op met veiligheidsexperts van CROW, kenniscentrum voor infrastructuur, en Veilig Verkeer Nederland om te vragen naar hun mening. Zij gaven aan dat dit in Nederland nog niet voorkomt en mochten er plannen zijn om dit wel in te voeren, dit eerst uitgebreid moet worden getest.

MAG’s Andra van Deelen: “Ik heb met verkeersveiligheidsdeskundigen gesproken over de rammelstroken, ik heb de nodige vakliteratuur hierover bestudeerd en heb gesproken met onze Noorse collega-motorrijdersorganisatie die tot de conclusie zijn gekomen dat deze stroken, indien juist uitgevoerd, geen gevaar opleveren voor de veiligheid van motorrijders. Op dit moment zie ik dus ook geen reden om ongerust te zijn over rammelstroken. Uiteraard blijf ik in contact met wegbeheerders over weginrichting waarbij ook rekening wordt gehouden met motorrijders.”

Heb jij een melding van een gevaarlijke wegsituatie? Klik hier en meld het bij het MAG-meldpunt gevaarlijke wegsituaties.

Nieuws