Van de zomer in Noorwegen…

agenda, Nieuws, thema

Agenda voor de laatste weken van het jaar

woensdag 18 oktober 2017 Clubavond
woensdag 25 oktober 2017 Clubavond
zondag 29 oktober 2017  After Holiday Party
woensdag 1 november 2017 Clubavond
woensdag 8 november 2017 Clubavond
woensdag 15 november 2017 Clubavond
woensdag 22 november 2017 Clubavond
vrijdag 24 november 2017 Kaart & Sjoelavond
zondag 26 november 2017 Laatste Zondag
woensdag 29 november 2017 Clubavond
woensdag 6 december 2017 Clubavond
zondag 10 december 2017 kerstboom opzetten
woensdag 13 december 2017 Clubavond
woensdag 20 december 2017 Clubavond
zondag 24 december 2017 Laatste Zondag
woensdag 27 december 2017 Clubavond
maandag 1 januari 2018 Nieuwjaarsreceptie

 

Nieuws

Nieuws over het nieuwe rijbewijs cat. A

Leeftijd voor A-examen verlaagd naar 21 jaar


De rijbewijsregelgeving voor categorie A wordt aangepast.
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft een Europese wetswijziging doorgevoerd. Het ministerie zegt hierover: “Je kunt rijbewijs A op meerdere manieren halen. Ten eerste: als je minimaal twee jaar in het bezit bent van rijbewijs A2 (en dus minimaal 22 jaar bent). Ten tweede is dit rijbewijs rechtstreeks te behalen (dus zonder dat je A2 hebt); je moet dan wel tenminste 24 jaar zijn. Ten derde kun je rijbewijs A ook rechtstreeks halen als je tenminste 21 jaar bent, maar dan krijg je de eerste twee jaar een ‘beperkt’ rijbewijs. Op je rijbewijs komt dan code 80 te staan en dat geeft de bevoegdheid om op een lichte, middelzware motor en op alle driewielige motorfietsen te rijden.”

Deze aangepaste wet werd afgelopen juni aangenomen om ‘in de pas’ te kunnen lopen met de rest van Europa. Vanaf eind november 2017 kun je bij het CBR terecht voor de nieuwe examenaanvragen. Vanaf dan heb je de mogelijkheid om op je 21ste je rijbewijs A te halen met de toevoeging van code 80. Omdat je je examen op een zware motor hebt gedaan, kun je – na twee jaar – zonder nogmaals examen te doen je rijbewijs omruilen (tegen betaling van leges) voor een nieuw rijbewijs zonder de toevoeging code 80.

Het rijbewijzenstelsel A1, A2 en A blijft gewoon gehandhaafd. Je mag dus niet met je A2-rijbewijs op een gemotoriseerde driewieler stappen. Vanuit een A1- of A2-rijbewijs moet je nog steeds examen doen om het A-rijbewijs te krijgen.

Denkt het ministerie na over een eventuele overgangsregeling voor mensen die in 2017 hun A2-examen gedaan hebben en die dus over twee jaar het extra examen voor A moeten doen? Het ministerie laat weten: “Nee, er komt geen overgangsregeling. De rijbewijzen zijn niet direct te vergelijken. Beide trajecten hebben voor- en nadelen. Via A2 kost een examen meer, maar je kan een jaar eerder beginnen en die combi leidt wel direct tot A-onbeperkt op je 22ste. A met code 80 heeft als voordeel dat je geen examen meer hoeft te doen maar heeft als nadeel dat je pas op je 21ste mag beginnen en je de eerste twee jaar een beperking hebt op je A-rijbewijs waardoor je op maximaal een A2-motor mag rijden.”

Door M.A.G. Vera de Bruijn

Nieuws, thema

Motorrijdersveiligheid

Zijn rammelstroken gevaarlijk voor motorrijders?


Telegraafnieuws over rammelstroken riep vragen op over motorrijdersveiligheid. De MAG ging op onderzoek uit.
In een recent artikel in de Telegraaf wordt de indruk gewekt dat er rammelstroken op provinciale wegen zullen worden aangebracht. De rammelstroken die in dit artikel worden genoemd, zijn op de middenstreep uitgefreesde kleine stukjes asfalt.

Voor automobilisten betekent dit een trilling in het stuur op het moment dat ze over de doorgetrokken streep rijden, waardoor ze gewaarschuwd worden. Voor motorrijders is het de vraag wat er met de motorfiets gebeurt als je er overheen rijdt. Dus ging de MAG op onderzoek uit.

MAG’s beleidsmedewerker verkeer Andra van Deelen (zie foto) nam contact op met veiligheidsexperts van CROW, kenniscentrum voor infrastructuur, en Veilig Verkeer Nederland om te vragen naar hun mening. Zij gaven aan dat dit in Nederland nog niet voorkomt en mochten er plannen zijn om dit wel in te voeren, dit eerst uitgebreid moet worden getest.

MAG’s Andra van Deelen: “Ik heb met verkeersveiligheidsdeskundigen gesproken over de rammelstroken, ik heb de nodige vakliteratuur hierover bestudeerd en heb gesproken met onze Noorse collega-motorrijdersorganisatie die tot de conclusie zijn gekomen dat deze stroken, indien juist uitgevoerd, geen gevaar opleveren voor de veiligheid van motorrijders. Op dit moment zie ik dus ook geen reden om ongerust te zijn over rammelstroken. Uiteraard blijf ik in contact met wegbeheerders over weginrichting waarbij ook rekening wordt gehouden met motorrijders.”

Heb jij een melding van een gevaarlijke wegsituatie? Klik hier en meld het bij het MAG-meldpunt gevaarlijke wegsituaties.

Nieuws

Doorlopende Agenda op de website.

De activiteiten agenda is doorlopend gemaakt en op de website geplaatst.
Klik op het tabblad Agenda (voor de pdf) en voor meer informatie of
klik hier voor de doorlopende agenda

agenda, Nieuws, Ritten, thema